Onderweg naar Rome en verder …..

Bert & Miep Romkes lopen in 2017 verder vanaf Rome

Siamo arrivati a Roma !

Maandag 26 oktober 2015. Niet zomaar een dag in ons leven. Een heel bijzondere dag en dat laat zich voelen. De hele dag, vanaf het moment van opstaan, staat mijn aandacht in het teken van het einde van DE REIS. Ik kan niet goed voor mezelf ontdekken wat voor gevoel dat bij me teweegbrengt. Het is onwezenlijk om nu te bedenken dat mijn schier oneindige reis ophoudt. Dat de één-dimensionaliteit van dit (eenvoudige) bestaan gaat stoppen. Aan de ene kant wil ik dat het niet afloopt en dat de cadans van alle dagen zich doorzet. Aan de andere kant het steeds groter wordend verlangen om alles wat dierbaar is weer te zien en te omarmen. Zo dubbel als het maar kan. Met iedere stap richting het Sint Pietersplein voel ik de spanning van de ontmoeting met dierbare vrienden, die ons staan op te wachten, groter worden. Onderweg hebben Miep en ik het er veel over. Op onze laatste etappe overzien we onze ervaringen vanaf het begin tot het eind van deze bijna vijf maanden en meer dan 2100 km. We interviewen elkaar daarover en beleven opnieuw veel mooie, maar ook mindere momenten.
En dan: we zijn in Rome gearriveerd. Wat een feest. Frans, Piety, Ger & Aaf staan ons op te wachten vlak voor het Sint Pietersplein. Met spandoek: ‘Hieperdepiep voor Bert en Miep’. We zijn allebei emotioneel. Wat wil je ook na zo’n reis en met zo’n ontvangst.

IMG_1342    IMG_1346
Het is druk in Rome. Heel druk. Het katholiek toerisme op het Sint Pietersplein is overduidelijk. Grote groepen mensen uit alle hoeken van de wereld komen hier om de in de eeuwen opgebouwde rijkdom van de katholieke kerk te zien en te beleven. Ik moet erg wennen aan deze drukte. Het overweldigt me. Ik laat het maar over me heenkomen en realiseer me als nooit tevoren dat ik weer op de oprit van de snelweg van het leven zit. Het invoegen is nog een probleem, wat het is erg druk op de weg. Rustig mijn beurt afwachten en er de tijd voor nemen, zo neem ik mij voor.
De reacties op mijn vorige blogbericht stromen vandaag binnen. Allemaal hartverwarmend en vol loftuitingen over onze prestatie. Ik begrijp dat, maar zo voelt het niet. Het is een dankbare invulling van 5 maanden weg van huis mogen en kunnen zijn, met alle ups en downs die er bij horen. En iedere dag een stukje verder ‘onderweg’ naar Rome.
De volgende dag beleven we Rome. Met weer alle drukte, maar ook met een heel bijzondere gebeurtenis. We halen ons testimonium op in de Friezenkerk, vlak naast de St Pieterskerk.

IMG_1528

Dit is de bekroning en het bewijs van onze pelgrimage. Een prachtige oorkonde, die ons in lengte van jaren zal doen herinneren aan het succesvolle einde van deze levensreis.

IMG_1515    IMG_1530
En dan is het voorbij. Geen dagelijkse routine van het alsmaar onderweg zijn. Geen, zoals vriend Paul het zegt, ééndimensionale beleving van de werkelijkheid meer. En in plaats daarvan het ‘gewone leven’. Naar alle waarschijnlijkheid wel anders dan voorheen, want deze reis zal ongetwijfeld zijn sporen nalaten bij de keuzes die ik voor mijn verdere leven zal maken. We gaan het beleven.
Vrijdag aanstaande vliegen we naar Amsterdam. Terug naar de werkelijkheid van alle dag en onze dierbaren thuis. We hebben ze gemist en dat doet ons gevoel van rijkdom groeien. Rijkdom omdat we ons omringd weten met mensen die van ons houden. En wij van hen. Geluk met een hele grote G!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

38 gedachten over “Siamo arrivati a Roma !

 1. Henk en Frederiek op schreef:

  Bedankt voor jullie mooie verhalen! Goede reis naar huis gewenst! Gr. Henk en Frederiek

  Like

 2. Aly Bakker op schreef:

  Fantastisch wat jullie hebben gedaan. Klasse .
  Je zult tijd nodig hebben om weer af te kicken.
  Alle goeds toegewenst bij terugkomen.
  Tymen en Aly

  Like

 3. Bonne & Femmy op schreef:

  Caro popolo, Congratulazioni per aver raggiunto il traguardo.

  Like

 4. Ans op schreef:

  Wat een mooi arriveren van je doel….en ingehaald door dierbare vrienden, wat wil je nog meer?! Het is een felicitatie waard….dus bij deze voor jullie een dikke zoen van ons voor deze prestatie…geniet en mijmer nog maar even na daar in die mooie stad Rome met zijn grootse geschiedenis.. Alles zal weer anders zijn en veranderd zijn straks, laat het maar gebeuren..lieverds nog mooie dagen en denk maar even aan het spijkertje in de muur straks waar de 2 oorkondes aan komen te hangen en je altijd zal blijven herinneren aan dit bijzondere avontuur…. Liefs ….Ans en Dick….en de groeten aan de andere 4!!!

  Like

 5. Rudolf op schreef:

  Gefeliciteerd met het volbrengen van jullie mooie reis Groet uit Frankrijk Ruud Anja

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  Like

 6. Hilbert op schreef:

  benvenuto a roma .. La fine di un lungo viaggio impressionante .. Congratulazioni!
  E ora giullare rapidamente bello alto nord ..

  Like

 7. Rob en Tinie Molanus op schreef:

  Petje af…Wormer toont respect!

  Like

 8. Janneke van Essen op schreef:

  Fantastisch dat jullie het gehaald hebben. Het zal heel vreemd zijn: na maanden op weg naar Rome, ben je opeens op de plek van de bestemming. Tot nu toe kon je er alleen maar over fantaseren en opeens, nou ja opeens…, ben je in Rome en is het voorbij. Heel veel dank voor je mooie verhalen, Bert. Ik heb ervan genoten. Elk weekend keek ik weer reikhalzend uit naar je berichten, je hebt het allemaal prachtig verwoord. Goede reis naar huis, het zal wel weer even wennen zijn!

  Hartelijke groet,
  Janneke

  Like

 9. Anja op schreef:

  Wat een prachtig stel zoals jullie daar staan te genieten fijn dat we hebben mee mogen genieten van jullie bijzondere reis
  En nu op naar alles wat jullie lief is knuffies en we gaan zeker nog meer horen van jullie prachtige reis

  Like

 10. Margreet op schreef:

  Bert en miep jullie hebben ( meestal) genoten en wij mochten met jullie meegenieten. Voor straks een fijne hereniging met kinderen kleinkinderen en vrienden en blijf deze tijd koesteren in je herinnering

  Like

 11. Fantastisch, jullie hebben deze uitzonderlijk lange tocht voltooid. Van harte gefeliciteerd van ons beiden. We kunnen ons enigszins voorstellen hoe jullie je voelen, alhoewel het weer anders is dan het gevoel van ons. Tweemaal zo lange afstand en meer dan tweemaal zo lang van huis. Welkom in de nieuwe dimensie en uit ervaring weten we dat het samenzijn alleen maar gegroeid is. We wensen jullie nog een prettig verblijf in Rome en een voorspoedige terugreis naar huis en naar de draad om die weer op te pakken.
  Wellicht dat we elkaar nog eens ontmoeten in Nederland.
  StellaMaris en Gerard

  Like

  • Bedankt voor jullie mooie reactie. Julli en onze ervaringen maken dat er niet veel woorden nodig zijn om te delen wat zo’n reis voor onuitwisbare ervaringen en resultaten geeft. De draad thuis wacht op ons om opgepakt te worden. En insgelijk: hopelijk nog een tot dan in Nederland.
   Hartelijke groet, Miep & Bert

   Like

 12. Zucht. Traantje …

  Like

 13. Marieke en Arjan op schreef:

  Wat een prachtige verhalen met een mooi einde! Jullie blog met genoegen gevolgd!
  Hier ook alles prachtig! Mooie herfstkleuren! Glimmen in de herfst geen straf!
  Welkom thuis!

  Arjan enMarieke
  Carine, Victor en Maud

  Like

 14. Marco en Rianne op schreef:

  Gefeliciteerd Bert en Miep!
  Wat een avontuur! En wat hebben jullie dit goed gedaan.
  Geniet lekker van Rome en straks van je kinderen en klein kinderen!

  Like

  • Geweldige prestatie! We hebben veel genoten van alle mooie en gevoelsvolle berichten, hopen jullie snel weer in het Noorden te treffen.
   Het zal niet makkelijk zijn om hier weer te aarden, na zo’n ingrijpende reis, hopelijk nog even tijd om van de eeuwige stad te genieten.
   Hartelijke gelukwensen,

   Pax en Petra

   Like

   • Dag Pax en Petra,
    Dank julli wel en bedankt ook voor het, wat ik noem, ‘voelbare meelopen’ op deze krankzinnige en inspirerende reis.

    Like

  • Dank voor jullie felicitaties. Ze gaan mee op onze verdere reis! En hartelijke groet.
   Miep & Bert

   Like

 15. ton kee op schreef:

  wat mooi dat jullie na zo’n prachtige tocht in de heilige stad zijn aangekomen! Ook mooi, Bert, dat je er wat ambivalent over bent. Dat zegt veel over hoe je van je pelgrimsbestaan bent gaan houden. En die drukte van de toch ook weer weinig heilige stad zal niet meevallen. Was trouwens al zo in Luthers tijd, want die noemde het al de ‘hoer van Babylon’.
  Nu weer terug naar het gewone leven, maar dan wel anders, want je hebt iets heel bijzonders doorgemaakt. Dat zal merkbaar zijn in alles, lijkt me.

  Hartelijke groet van Ria en Ton vanaf een camping in Californie (ook mooi, maar niet heilig en ook niet lopend bereikt)

  Like

  • Ha Ton en Ria,
   Dank voor jullie reacties, van nu en eerder, van dichterbij en verderweg. Je hebt gelijk, alles is anders. De rugzak, vol met ervaringen en belevingen, zullen we nog lang blijven dragen. Voor jullie ook veel plezier nog op jullie mooie reis, ver weg van huis en dicht bij elkaar.
   Hartelijke groet en a la prossima!
   I pellegrini Miep & Bert

   Like

 16. Lara op schreef:

  Wouwwwwww. Knap hoor. Gefeliciteerd. Heb met zeer veel intresse je blog gelezen, en vond het zeer inspirerend. Ik ben zo blij dat ik je heb ontmoet vlak bij Valkenburg samen met je zoon. Petje af. Veel plezier weer in Nederland. Zal heel anders zijn als voor je vertrek. Nogmaals groetjes uit Baarn ditmaal van Lara en haar hond Sjaak

  Like

 17. Wies van den wildenberg op schreef:

  Van Harte Gefeliciteerd!! Heb jullie met groot genoegen gevolgd. DE WEG zal niet meer uit te wissen zijn in jullie herinneringen.
  Welkom Thuis bij jullie dierbaren.!
  Wies

  Like

 18. Jaap op schreef:

  Super, super geweldig om deze prestatie neer te zetten. Lineke en ik nemen onze petjes daar echt voor af. Wij willen jullie ook een groot compliment geven voor de wijze waarop de blog werd bijgehouden. Nu komt de tijd van na-mijmeren en misschien worden er heel voorzichtig al weer wandelplannen gesmeed …………..
  Als jullie tijdens een “trainingsrondje” (haha) Eelde-Paterswolde aandoen, dan staat de koffie klaar.
  Groet,
  Jaap en Lineke

  Like

 19. Thalia op schreef:

  Geweldig! Wat zal het raar zijn om klaar te zijn! Ik hoop dat jullie nog even genieten van het prachtige Rome en alvast een heel fijn weerzien thuis! Groet, Thalia

  Like

 20. Lieve Bert en Miep,
  Welkom terug, weer in ons leven hier wat vraagt en geeft. Een hele klus om altijd de juiste weg te volgen. Sterkte en veel geluk met thuis komen en zijn!

  Like

 21. Frans op schreef:

  Ik kwam je tegen in Duitsland
  Proficiat!

  Like

 22. Annemiek Zijlstra op schreef:

  Dag Bert en Miep,

  Welkom terug in Glimmen! Wat een geweldige en bijzondere ervaring. Petje af voor deze prestatie.. Ik wil jullie bedanken dat ik deelgenoot mocht zijn van jullie reis. Ik heb de blogs met veel plezier gelezen.

  Groet Annemiek

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: